fredag, maj 13, 2022

Resultat från provtagning 1

Tidig detektion av svampsjukdomar med qPCR

Det som inte syns finns inte? Eller?

Svampsjukdomar sprids mellan fält och i bestånden med sporer som landar på bladen och tar sig in i bladvävnaden. Väl inne i bladet sker en tillväxt och efter en tid syns angreppen även på bladytan. Ofta tar det veckor innan svampangreppen syns med blotta ögat. Hur lång tid denna “latens” varar beror på sjukdom och är väderberoende. Svartpricksjuka har en relativt lång latensperiod och det kan ta 3-4 veckor innan sjukdomen syns med sina avlånga gula områden och svarta sporsamlingar. Det viktiga är att behandla förebyggande och skydda de viktiga övre bladen på plantan.

Spridning av svartpricksjuka

- Spridning mellan fält: Bladinfektion via luftburna sporer. De luftburna sporerna kan spridas långt och detta kan ske redan höst/tidig vår. Symtom av svartpricksjuka kan ses tidigt på säsongen i höstvetefält. Relativt vanligt med svarta prickarna på gamla övervintrade döda blad.

- Spridning på plantorna: Sporer från sporsamlingar på lägre blad rör sig från blad till blad även uppåt i beståndet via regnstänk. 
Spridning gynnas av hög luftfuktighet, fuktigt väder/regn tidigt på säsongen.

Provtagning 1 vecka 19

Nästintill inga uppmätta mängder av svartpricksjuka på översta och näst översta bladen.

Första provtagningen för säsongen ägde rum måndagen den 9 maj. På sju olika platser, runt om i landet, plockades 20 blad, översta och näst översta bladet på plantan som skickades iväg för analys i Danmark. Nu har resultatet kommit. 

Utvecklingen i fält varierade mellan DC 22-32. I två av våra fält uppmättes detekterbara nivåer av svartpricksjuka. På en av provtagningsplatserna fanns en visuell antydan till angrepp (1%) på näst översta bladet.  Resultatet från vecka 19 visar att den torra period vi har bakom oss har gjort att vi har inga eller extremt låga nivåer av svartpricksjuka på översta och näst översta bladen på våra provtagningsplatser. 

 

Under veckan efter den första provtagningen har regnet äntligen kommit in över Sverige. Det hittas även mer och mer synliga symtom av svartpricksjuka på de lägre bladen. Det fuktiga vädret och den optimala temperaturen för svartpricksjuka på 15–20˚C gör att det ska bli spännande att följa de kommande veckornas resultat från våra provtagningar. Nästa vecka tar vi även prov på DTR (Vetets bladfläcksjuka) på vissa platser. Då berättar vi även mer om latensperioden för DTR, som skiljer sig från svartpricksjukans.

För våra danska kolleger har höstvetets utveckling kommit lite längre och högre angrepp kan redan nu konstateras, följ deras resa och se skillnader: Läs mer på deras hemsida