måndag, maj 8, 2023

Utmaningar men många lärdomar från våra rapsförsök!

Försök handlar om att skaffa sig kunskap, och för att få med sig en komplett bild av förutsättningar och utmaningar måste man också vara uthållig. Det är en beprövad sanning, som vi blivit varse om även i detta storskaliga försök.

Runt 60:e breddgraden har våra försöksfält nu sträckt på sig och vi kan överblicka vinterns härjningar.  

I våra nordiska grannländer Norge och Finland är höstrapsarealerna betydligt lägre än de svenska, och det finns heller inte samma tradition kring höstrapsodling som det finns i Sverige. Men om vi tittar på området runt 60:e breddgraden blir det mer jämförbara förhållanden i arelar och klimat, även om de svenska arealerna är störst (vilket kan hänga samman med den tradition och kunskap som sedan innan finns om grödan längre söderut i landet). Men gemensamt för de tre odlingsområdena är att det finns ett stort intresse och ambition att lära mer om höstrapsodling. Och från oss som utsädesleveranför fortsätter sortutvecklingen att vara gynnsam och spännande för de här områdena. 

Olika förutsättningar och resultat i Norge

Anders Gjerlaug, som är rådgivare på Bayer i Norge, har följt höstrapsodlingen i Norge de senaste åren. Han ser fördelar med raps i växtföljden men givetvis även utmaningar i odlingen.
- Torra förhållanden vid sådd i höstas resulterade i senare groning. Dessutom fanns inte mycket ogräs och därmed sprutades inte mycket. Efter en period av nederbörd i september fick vi mycket ogräs på fälten, men då var det för sent att göra höstbekämpningen med det medel som finns godkänt för höstbehandling (Centium 36 CS). Generellt högt ogrästryck ledde till att rapsen sträckte sig något mer än önskvärt, efter konkurrens om solljus. På vissa ställen förekom också stora insektsskador från bland annat kålbladsteklar. Det var stor variation i hur mycket skada det gjorde, men en del var tvungna att köra upp. Så en tuff start!
- I  mars hade vi en köldvåg med ner till minus 15 grader flera gånger. På vissa ställen var det snö, som då isolerade, på andra ställen var det kallt.

När det gäller försöken som ingår i vårt projekt Dekalb 60N så togs beslutet att plöja upp det försök som låg i inlandet för några dagar sedan. Anledningen var utvintring till följd av ett istäcke som täckte fältet under några månader, samt nedbetning av vilt. I de södra delarna har rapsen klarat sig bra, men även här har viltet betat. Våra två kvarvarande norska försöksfält är nu på väg in i blomning. 

Ett norskt rapsfält betat av rådjur.

Vintern blev för tuff i Finland

I Finland har vintern gått hårt fram på en del av den lilla höstrapsreal som finns, ca 2 000 ha, och bla har vårt försöksfält nu fått ge sig. Anledningen ser ut att vara allt för små plantor under hösten, som inte hann etablera sig tillräckligt och växa sig robusta. Det har sedan inte kunnat stå emot frost och kalla vindar. Men man drar inga slutsatser efter ett års försök - utan tar med sig nya lärdomar! Vi har redan nu planerat nya fältförsök som ska etableras under hösten och vi kommer att se vilka parametrar som kan ändras eller förbättras för att ge grödan bättre förutsättningar under kommande säsong. Det handlar om såväl sortval, val av etableringsmetod, val av fältet och val av insatser under hösten. Raps är en intressant gröda för odlingen i stort och att den på sikt även har sin plats i den finländska växtföljden är vi övertygade om!

- Att rapsen klarar vinterns utmaningar är A och O. Sorterna har blivit bättre, och inte minst dvärgsorterna kan komma att bli intressanta. Det är ju också en helhet med växtföljden som gör rapsen intressant, så även om det inte ger samma skördar som på andra håll, så kan det ge andra fördelar för efterföljande grödor och jordhälsa.

Flera lärdomar från Mälardalen

I Mälardalen har vi också haft en någorlunda gynnsam vinter, men på sina ställen inte utan utmaningar. Både våra vanliga hybrider som tex DK Expat och dvärgsorterna DK Seax och DK Sephor har fått bekänna färg med sina låga tillväxtpunkter. På sina ställen har vi redan nu fått med oss värdefulla lärdomar om sorterna i sig såväl som etableringsmetoder. Lars Ipsen och Martin Holmberg besökte våra försöksfält häromveckan. Mer om detta framöver.  

Vi fortsätter att följa fälten runt 60:e breddgraden!
En presentation av vårt projekt DEKALB 60˚N kan du läsa här Dekalb 60˚N .

I våra försök testar vi följande sorter: DK Expat, DK Exbury, DK Expose, DK Excited och dvärghybriderna DK Sephor, DK Seax.