2023 är ett växtodlingsår som vi helst vill glömma. Men det finns ändå lärdomar att ta med sig från året som gått. I senaste avsnittet av Bayer Agro Podd så delar experterna med sig av lärdomarna från 2023 och tipsar också om saker du ska vara uppmärksam på i vår.
Det var en utmanande säsong på många sätt men det blev också lägre svamptryck än vanligt i stråsäd på grund av torkan. Det är viktigt att man se över flera säsonger innan man drar förhastade slutsatser och avstår insatser som behövs under ett normalår.
– Vi måste komma ihåg att en säsong är bara en säsong. Vi har sammanställt över 40 försök som vi gjort de senaste sju säsongerna i olika väderförhållanden. Genomsnittlig merskörd för 0,75 Ascra har legat på ungefär 595 kilo i vete. Med ett vetepris på cirka 2,30 kronor så blir det cirka 700 kronor netto över. Det är riktigt bra även om man nu har 2023 års förutsättningar färskt i minnet, säger Lisa Rydenheim som är växtskyddsexpert på Bayer Crop Science.
Nu i vår gäller det att vara uppmärksam i fältet.
– Vi hade en rekordvarm september och oktober 2023 och det var en lång period för tillväxt. Höstbehandlingarna har kanske inte haft lika stor effekt och du måste nu i vår vara uppmärksam på mer gräsogräs än du kanske är van vid. Kanske måste du komma ut tidigare och använda högre doser än du brukar, säger Lisa.
Stor förhoppning inför 2024
Martin Holmberg, som arbetar som växtskyddsexpert för Bayer i Mellansverige, har höga förhoppningar på det höstsådda.
– Vintern är inte riktigt slut så vi vet inte vilka bestånd vi har att jobba med i vår. Vi hade bra grödor av både stråsäd och oljeväxter här innan vintern. Vi hade en gradvis temperatursänkning också som gjorde att de kunde invintra på ett bra sätt. Så jag har väldigt höga förhoppningar inför i vår. Det ska bli spännande att se hur grödorna har klarat vintern. .
Martin tyckte att örogräsbekämpningen var en stor utmaning förra året.
– Vi hade ju en kall vår som var besvärlig på många säga. Hösten 2022 var ju också mild och vi hade stora ogräs med oss in i starten 2023. Stora ogräs och låga temperaturer är inte lätt att hantera och det ställer höga krav på managementet för att lyckas få bort ogräsen i ett tidigt skede. Det var svårt och det var inte alla som lyckades. Lärdomen när vi stod där i april var att höstbehandlingen hade gjort väldigt mycket, speciellt mot de blå blommorna. Vi lär oss hela tiden men det är inte alltid säsongerna tillåter oss att förändra.
Emil Carlsson, Clara Andersson och Anders Gustafsson från Gullviks.
Viktigt att behandla
Även säljarna på Gullviks ser med förhoppning fram emot ett ljusare 2024.
– 2024 som vi ska ta igen allt, göra alla insatser och arbeta förebyggande. Man ska inte bromsa i en uppförsbacke utan köra på och göra alla insatser och arbeta förebyggande för att nå toppskördar, säger Clara Andersson som distriktsrepresentant för Gullviks i Halland.
En lärdom hon tar med sig från 2023 är att våga göra insatser.
– En positiv sak som vi såg 2023 var att de som svampbehandlade fast det var torrt var de stora vinnarna på sina håll. Det är viktigt att behandla, säger hon.
Emil Karlsson som är distriktsrepresentant på Gullviks i Kalmar och Öland tar också med sig lärdomar från 2023.
– En del var ute med gödningen i tid och andra inte. Det finns grödor som står och stampar med tydlig kvävebrist och det känns som vi haft det i några år nu. Så få ner en del kväve så tidigt som möjligt är mitt tips, säger han.
Louise Andersson, som arbetar med rapssortimentet på Bayer uppmanar växtodlare att hjälpa till med tillväxtregleringen.
– Vinterhärdigheten är så klart en sådan sak, där DK Exsteel, som är en sort med stark hälsoprofil och hög skördepotential, visade sig ha det tuffare under kassa vinterförhållanden. Det här han vi avhjälpa med tillväxtreglering, och det är ju också något vi tittar extra på under årets försök. Vilka sorter som mår bra av tillväxtreglering och vilka som klarar sig bättre på egen hand, säger hon.
Experternas tips inför 2024:
- Töm sprutan på glykol och se till att den är tillgänglig när det är dags för vårbehandlingarna.
- Gå ut i fält så snart snön smälter bort och inventera hur det ser ut, vilka effekter du haft av dina höstbehandlingar och vilka prioriteringar du måste göra när det börjar bli dags för olika bekämpningsinsatser i vår.
- Dra inte allt för stora slutsatser av 2023 utan försök att blicka framåt. Hitta nya lösningar och samarbeten inom olika arbetsområden ute på gårdarna kan nog vara en faktor som är avgörande i många lägen.
- Under våren lanserar Bayer Crop Science i Sverige att verktyg för hjälpa lantbrukarna att hitta den optimala tidpunkten för att göra insatser mot gräsogräs. Ni kan redan nu spana in det danska verktyget.