I vårt senaste poddavsnitt av Bayer Agro Podd så pratade vi om vårbruket, om hur höstgrödorna har överlevt vintern och om ogrässituationen. Som vanligt vid den här tiden på året är det stora skillnader mellan de olika delarna av landet.
Lyssna på senaste avsnittet här.
När avsnittet spelades in i mitten på förra veckan hade det precis fallit en mängd snö i Mellansverige.
– Idag träffar man inga ogräs för det ligger någon decimeter snö i vägen. Så vi inväntar nästa kommande lucka, men vi får se när den dyker upp, säger Martin Holmberg som arbetar med rådgivning och försäljning på Bayer Crop Science i Sverige.
Övervintringen av höstgrödorna ser fin ut i stora delar av landet.
– Många har höstbehandlat sin spannmål. Det har givit väldigt fina effekter av höstbehandlingarna som är gjorda, säger Paul Leteus som är växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.
Paul Leteus är växtodlingsrådgivare på HIR Skåne. Foto: HIR Skåne
Paul menar att där höstgrödorna inte ser bra ut så är det oftast på grund av det har varit vatten stående i fält.
– Vi har haft bra utveckling både på spannmål och rapsen. Vi ser inte en sådan köldpåverkan som vi hade på rapsen i fjol exempelvis. Med vädret i färskt minne från förra året med utvintring så är det många som tillväxtreglerat. Men jag vågar inte säga hur många. Men tillväxtregleringen har inte haft någon stor betydelse den gångna säsongen, säger Paul.
I västra Sverige har vårbruket knappt börjat.
– Det har varit mer plöjning än vanligt eftersom det var många som inte hann plöja när det var blött i höstas. Det har varit blött och en del dräneringsbekymmer skulle jag säga. Men höstgrödornas övervintring ser bra ut, säger Elisabeth Thisner som är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Västra.
När podden spelades in låg det fortfarande snö hemma hos Martin Holmberg.
I Nyköpingstrakten där Martin Holmberg bor är vårbruket knappt igång efter ett vinterbakslag med snö.
– I det stora hela så är det inget vårbruket igång, det ska man inte påstå. En del har börjat gödsla sina fält, säger han.
Men även där ser övervintringen bra ut.
– Vi har haft en kall vinter och en del snö. Men trots det så har både stråsäd och oljeväxter klarat sig bra. Det känns ju absolut som ett positivt utgångsläge då och så får vi se om det blir vårbruk här de kommande veckorna kanske, säger Martin Holmberg.
Experternas bästa tips inför våren:
- Se upp med duvor i rapsen.
I fjol märkte vi en del duvor i rapsen som gjorde stor skada. Det gäller att inte bara spana in fältet från vägen utan gå närmre för att upptäcka problemet.
- Var rädd om jorden.
Att tänka på markpackningen har blivit ännu viktigare när det varit blöta förhållanden. Ibland glömmer man kanske att tappa ur luft eller köra dubbelmontage.
- Prioritera gräsogräsbehandlingarna
Om inte du har höstbehandlat spannmålen så är det hög tid att ogräsbekämpa, framförallt om du har gräsogräsproblem. Och träffa den första luckan nu under våren då du kan göra det. Var på tå och se till att växtskyddssprutan är redo så du kommer ut.
- Se till att ha din dränering under kontroll.
Har vattnet något ställe där det kan ta vägen? Se till att ha dräneringen under kontroll, annars odlar du med handbromsen i.
- Se upp med svampsjukdomar.
Blir det lite svajigt väder så får vi mer svampsjukdomar.
- Använd Atlantisvädret för att hitta den optimala tidpunkten att köra mot gräsogräs.
Gå in på Atlantisvädret med jämna mellanrum och dubbelkolla vädret med dina egna observationer.